U bent hier: Home / Ontdek / Eén stad, twee stadscentra / Een beetje geschiedenis
Nieuwsafbeelding - klik om de volledige afbeelding te bekijken

Een beetje geschiedenis

Er was eens … een typisch Belgische kwestie…

1968. Het belangrijkste plein in Leuven ziet zwart van het volk. Het is het begin van het debacle … Zeer jonge mensen zwaaien dreigend met hun vuisten, steken grote borden in de lucht, schreeuwen en gooien oude kasseien alle kanten op. “Walen buiten!”. Er zijn te veel studenten, te veel conflicten, te veel is te veel! Zo werden de Franstalige studenten door hun Nederlandstalige collega’s verdreven. Waar konden ze hun toevlucht zoeken ?

Hoe hard ze ook zochten, ze vonden maar geen oplossing … tot de dag waarop de burgemeester van een provinciestadje, Yves du Monceau, hun een uitgestrekte vlakte op het grondgebied van zijn gemeente aanbood. Een gemeente die aan belang won dankzij de spoorweg en die midden in de provincie Waals-Brabant lag: Ottignies. Lang diende er niet te worden nagedacht! Er wachtte onze studenten en professoren echter een enorme uitdaging: op een stukje grond, met alleen maar enkele boerderijen en voor de rest veel velden en groen, moest een volledig nieuwe universiteit worden opgetrokken.

Er was niet alleen een groots idee nodig, dat men ging halen bij Leonardo da Vinci, maar ook een goed team van architecten en stedenbouwkundigen om al vanaf 1 februari 1971 een echte stad uit de grond te stampen die ook de universiteit zelf omvatte. Nauwelijks enkele maanden later, in oktober 1972, kwamen de eerste studenten, uitgerust met rubberen laarzen, aan op een modderig terrein dat nog vol kranen stond, om er de eerste lessen te volgen van wat vandaag de Université Catholique de Louvain is geworden.

Het was zo’n grote werf dat het einde ervan ook vandaag nog steeds niet in zicht is!

Gallery

Document acties