U bent hier: Home / Verkennen / Musea / Musée de l’Eau et de la Fontaine
Nieuwsafbeelding - klik om de volledige afbeelding te bekijken

Musée de l’Eau et de la Fontaine

Het Musée de l’Eau et de la Fontaine (Museum van water en fonteinen) werd opgericht in 1989; het is het resultaat van de passie van de heer Jean-Pierre Courtois, zijn huidige directeur, voor het erfgoed in verband met waterdistributie en meer bepaald voor fonteinen. Hoewel fonteinen een bron van leven en ontmoetingen zijn en in het verleden van openbaar nut waren, zijn ze vaak in verval geraakt. Ze getuigen van een dagelijkse wereld die tot het verleden behoort en bezitten een etnografische en vaak ook esthetische en sociale waarde die in het museum tot hun recht brengt.

De eigenheid van dit museum heeft te maken met zijn thema, i.e. water. Er zijn in België zeer weinig musea die uitsluitend gewijd zijn aan deze kostbare vloeistof en het is het enige museum dat collecties in verband met dit thema bezit.

Het Musée de l’Eau et de la Fontaine exploiteert zijn thema in vele domeinen: de domesticatie van water door de mens, de al dan niet rechtstreekse consumptie van water, water in Afrika, water in België, kraantjeswater, het water van de kleine wetenschapper, het weerbericht, poelen en hun biodiversiteit, muziek en water, water in de kunst, water op onze planeet, mythologieën in verband met water …

In de clubruimte en in het park van het domein worden tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd aan de hand van het voorwerp van de maand en het educatief en gezinsparcours “Op zoek naar het blauwe goud” (“A la poursuite de l’or bleu”).

De educatieve dienst van het museum onthaalt schoolgroepen in lokalen boven de cafetaria van het provinciaal domein Bois des Rêves. In het weekend, op woensdagmiddagen en tijdens de schoolvakanties zijn er workshops voor gezinnen. De collectie van het museum, die bestaat uit ca. 600 stukken die voornamelijk verband houden met de geschiedenis van de waterdistributie, wordt in eerste instantie opgeslagen in het magazijn in afwachting van de constructie van nieuwe gebouwen.

Musée de l’Eau et de la Fontaine
Allée du Bois des Rêves 1
1341 Ottignies-Louvain-la-Neuve
0470/67.20.55
bXVzZWUuZWF1LmZvbnRhaW5lQGdtYWlsLmNvbQ==">bXVzZWUuZWF1LmZvbnRhaW5lQGdtYWlsLmNvbQ==
www.lemuseedeleauetdelafontaine.be
Document acties